News Ticker

La Tertúlia d’Història – Grup 99

 

Tertúlia a la fresca, juliol 2014. Fotografia cedida per Anna Forastier

Tertúlia a la fresca, juliol 2014. Fotografia cedida per Anna Forastier

La Tertúlia d’història – Grup 99, som un grup de lectura sobre llibres d’història, que ens reunim cada primer divendres de mes al Centre Cívic Pati Llimona, per parlar sobre un llibre que prèviament ens hem llegit. Els llibres són d’assaig o recerca històrica, d’autors/es i obres reconegudes. Les lectures són consensuades entre tots i totes, i la participació és oberta a tothom que li agradi la història, que tingui ganes d’aprendre dialogant, i vulgui compartir el coneixement.

 D’on venim?

L’any 2004, un grup d’estudiants d’història de la Universitat de Barcelona va començar a reunir-se i a organitzar uns sopars tertúlies amb professors, l’idea era crear un vincle entre els i les estudiants i la història que anés més enllà de la facultat, com la majoria érem de la promoció de 1999, ens vam denominar Grup 99. En aquests sopars tertúlia van assistir diferents professors com l’Agustí Colomines,  el Ferran Iniesta,  el Xavier Casals, entre altres.

 En el 2008 , el grup va iniciar una activitat més participativa, no basada en la relació jeràrquica professor-tertulians, sinó més dinàmica i igualitària, on tots els participants tinguessin les mateixes possibilitats de parlar. Inspirats en el Seminari amb el llibre a la mà del Centre de Recerca en Teories i Pràctiques Superadores de Desigualtats de la Universitat de Barcelona CREA, el 7 de març de 2008 s’iniciava una tertúlia de llibres d’història a l’Arxiu Històric de Barcelona, a Ca l’Ardiaca, on vam estar des de març de 2008 a juny de 2013. Des de juliol de 2013 la tertúlia es fa al Centre Cívic Pati Llimona.

Una tertúlia on el “diàleg s’estableix a partir de la validesa de les argumentacions i no de les posicions de poder, en les reflexions aportades i no en les categories”. Amb la tertúlia aprenem cada dia més història entre tots i totes. Fruit d’aquest diàleg, ha sorgit Tot Història Associació Cultural, entitat que actualment coordina la tertúlia i realitza activitats com rutes culturals, cursos, xerrades, etc, amb l’objectiu de crear una història participativa, on la interpretació dels fets històrics sorgeix del diàleg igualitari.

Logo Tot Història 2     logo_pati_nomeslletres_72x72

Leave a comment