Projectes on hem participat on hi participem
Construint la història del pla de Barcelona
L’aportació de la història feta des dels pobles i barris al coneixement de Barcelona (de finals del segle XIX al segle XXI)
La historia de les ciutats s’escriu sobre la base de les persones que la viuen i que amb el seu dia a dia la van dibuixant i transformant. Una ciutat està en continua transformació i en les darreres dècades els canvis són cada vegada més trepidants. Per aquest motiu, és molt important resseguir i estudiar tots aquests aspectes que van configurant la ciutat: el passat perquè ens serveix per explicar molts aspectes del present i ens ajuda a no perdre la identitat i el present perquè el seu estudi i documentació ens ajudarà en la construcció del futur.
És en aquest context que volen destacar la importància de la història local o en el cas de Barcelona de les històries locals, ja que hi ha una història general que es nodreix en part gràcies als estudis i la documentació que s’ha realitzat en els diferents barris. Però qui fa aquesta història dels barris? Si ens remuntem a finals del S. XIX trobem principalment la figura de l’estudiós local que de manera aïllada o en col·laboració amb d’altres investigadors fa recerca, documentació i divulgació. Posteriorment, aquest erudit local va deixant pas a la creació d’entitats de recerca local i comarcal i en molts casos es troba a la gènesi d’aquestes entitats. Actualment, Barcelona compta amb un nodrida i activa xarxa de Grups de Recerca Local que continuen amb l’herència d’aquells erudits però adaptant la seva activitat al moment actual i amb un horitzó clar de col·laboració amb la resta d’institucions de recerca de la ciutat: Museus, Arxius, Universitats…
El projecte que presentem té com a objectiu posar en valor la figura de l’estudiós local vinculat a la ciutat de Barcelona, centrant-nos ens personatges ja desapareguts d’entre finals del XIX i l’actualitat, situar la història/ els estudis fets des dels barris en un context general i enllaçar-ho amb l’actualitat, amb els grups de recerca local de la ciutat i el seu paper en l’actualitat.
http://www.recercalocalbcn.cat/
Fem Història – Fem Barcelona
El coneixement de la història s’ha anat democratitzant en els darrers anys, cada vegada hi han més persones fent aportacions més enllà de l’àmbit acadèmic. Així mateix internet i les xarxes socials permeten una major divulgació i un constant debat crític de la recerca.
Tot Història Associació Cultural organitza un cicle de xerrades amb l’objectiu d’aportar coneixement i generar diàleg sobre la història de la nostra ciutat. Escoltarem algunes de les més recents aportacions a la història de Barcelona, de persones que treballen més enllà de l’àmbit acadèmic per donar-la a conèixer. Anirem des del passat arqueològic, al rec comtal, la ciutat revolucionària, la revisió del fets, el mític Paral·lel, fins les reivindicacions veïnals i comunitàries del tardo franquisme i la transició.
Els Diputats de la Mancomunitat. Diccionari biogràfic il·lustrat
Aquest és un projecte realitzat per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner, amb el suport de les diputacions catalanes, per obtenir un coneixement consistent dels diputats de la Mancomunitat de Catalunya durant tot el seu període d’existència. L’objectiu és conèixer qui foren els homes que encarnaven la representativitat de cada districte electoral, els que podien transmetre al territori les aspiracions i els propòsits de la Mancomunitat i, a l’inversa, els que podien traslladar a la Mancomunitat les inquietuds i les necessitats del territori. També volem saber el context social i polític de la seva procedència i les actuacions més remarcables de la seva actuació en els seus àmbits de vida i d’actuació. Es tracta de tenir informació de les dades personals, familiars i professionals d’aquests diputats; de saber per quin districte electoral foren elegits, a quins partits pertanyien, quina fou la seva ideologia, quins càrrecs i actuació van tenir tant en l’àmbit de la respectiva diputació com a la Mancomunitat i de quina obra escrita, personal, biogràfica i bibliogràfica, en tenim constància. Tota aquesta informació serà presentada amb imatges i documentació rellevant sobre la seva actuació, en un projecte construït per un extens equip de coordinadors territorials i col·laboradors.
http://www.diputatsmancomunitat.cat/
Patrimoni oblidat, memòria literària
El projecte «Patrimoni oblidat, memòria literària», impulsat per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner, és una proposta que lliga els elements del patrimoni cultural tangible que estan o han estat deixats a la mercè del pas destructor del temps amb les descripcions literàries d’aquests elements patrimonials, per poder-ne saber i comprendre del temps anterior a l’estat d’abandó o per interioritzar la feblesa de testimonis del temps passat des de la riquesa literària.
Proposem un viatge pels territoris de la memòria literària d’aquests elements oblidats, d’aquestes ruïnes sentimentals amb el doble acompanyament de la imatge i la paraula. Contemplar el patrimoni cultural tangible, el lloc o l’espai abandonat, com l’element més feble i simbòlic del temps històric passat, des de la literatura (amb descripcions, vivències, records, emocions, sentiments, simbologia, etc.) sabent que ha estat i està integrat en un paisatge que contribueix a personalitzar.
http://www.irmu.org/projects/forgottenpatrimonies
Tricentenari dels Fets de 1714. Barcelona 1714 – 2014
Amb motiu del Tricentenari dels fets de 1714, els centres d’estudis de diferents districtes de la ciutat de Barcelona organitzen tota una sèrie d’activitats, coordinats per l’Institut Ramon Muntaner. El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, de Sant Andreu de Palomar, el Centre d’Estudis de Montjuïc, el Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC), l’Esbart Català de Dansaires, el Taller d’Història de Gràcia, el Taller d’Història del Clot – Camp de l’Arpa i Tot Història Associació Cultural han organitzat itineraris, conferències i cicles de conferències, presentacions de llibres, tertúlies literàries, una exposició i uns curs que tindran lloc fins al mes de setembre de 2014.