News Ticker

Tertúlia d’història amb el llibre: “Ideas. Historia Intelectual de la Humanidad” de Peter Watson (Del capítol 24 al 28 – La Il·lustració i les revolucions industrial i americana) Divendres 6 d’octubre 19h al Pati Llimona

Lectura de la tragèdia de Voltaire , Orfe de Xina , al saló de Marie Thérèse Rodet Geoffrin l’any 1755, per Lemonnier , c.  1812.

Divendres 6 d’octubre a les 19h al Pati Llimona, tertúlia d’història amb el llibre:

Watson, Peter. (2008). Ideas. Historia Intelectual de la Humanidad. Barcelona: Crítica.

Llegim del capítol 24 al 28 (els dos inclosos) 

«El que Voltaire va fer va ser, bàsicament, adaptar la tradició cartesiana a les noves idees que va trobar a Gran Bretanya, i els millors representants de les quals eren Newton i Locke. Descartis, en tant racionalista, començava amb l’apriori més tradicional, «l’essència de les coses», segons la captava la intuïció, al que va afegir el dubte com a mètode fonamental. Voltaire va adoptar el sistema newtonià, que atorgava prioritat a l’experiència, derivada de l’observació desinteressada del món i de la qual després es deduïen principis. Més important encara és potser el fet que Voltaire apliqués això a la psicologia humana, que és on entra en escena Locke, perquè ell també s’havia observat i havia descrit el que havia vist. Heus aquí el que Voltaire havia de dir a propòsit de Locke: «Quan tants raonadors havien fet la novel·la de l’ànima, ha vingut un savi, que modestament ha fet la seva història. Locke ha esclarit a l’home la raó humana, com un excel·lent anatomista explica els ressorts del cos humà».

Calendari de properes tertúlies i previsió de lectures:

Divendres 10 de novembre: Groom, N. (2022). El vampiro una nueva historia. Madrid: Despertaferro. 

Divendres 15 de desembre i divendres 12 de gener: Canfora, L. (2014). El mundo de Atenas. Barcelona. Anagrama. 

Divendres 2 de febrer: Watson, Peter. (2008). Ideas. Historia Intelectual de la Humanidad. Barcelona: Crítica. (capítols 29, 30 i 31). 

Divendres 1 de març i divendres 5 d’abril Le Roy Ladurie, E. (1998). Montaillou, aldea occitana de 1294 a 1324. Madrid: Taurus. V:O 1975.

Divendres 10 de maig: pendent

Divendres 7 de juny: pendent

Dissabte 6 de juliol: pendent

Activitat oberta i gratuïta. 

Horari de 19 h a 21.30 h

Al Centre Cívic Pati Llimona.
C/ Regomir, 3 – Barcelona

logotothistc3b2riapetit1       logo_pati_nomeslletres_180

Leave a comment