Divendres 6 d’octubre a les 19h al Pati Llimona, tertúlia d’història amb el llibre:
Watson, Peter. (2008). Ideas. Historia Intelectual de la Humanidad. Barcelona: Crítica.
Llegim del capítol 24 al 28 (els dos inclosos)
«El que Voltaire va fer va ser, bàsicament, adaptar la tradició cartesiana a les noves idees que va trobar a Gran Bretanya, i els millors representants de les quals eren Newton i Locke. Descartis, en tant racionalista, començava amb l’apriori més tradicional, «l’essència de les coses», segons la captava la intuïció, al que va afegir el dubte com a mètode fonamental. Voltaire va adoptar el sistema newtonià, que atorgava prioritat a l’experiència, derivada de l’observació desinteressada del món i de la qual després es deduïen principis. Més important encara és potser el fet que Voltaire apliqués això a la psicologia humana, que és on entra en escena Locke, perquè ell també s’havia observat i havia descrit el que havia vist. Heus aquí el que Voltaire havia de dir a propòsit de Locke: «Quan tants raonadors havien fet la novel·la de l’ànima, ha vingut un savi, que modestament ha fet la seva història. Locke ha esclarit a l’home la raó humana, com un excel·lent anatomista explica els ressorts del cos humà».
Calendari de properes tertúlies i previsió de lectures:
Divendres 10 de novembre: Groom, N. (2022). El vampiro una nueva historia. Madrid: Despertaferro.
Divendres 15 de desembre i divendres 12 de gener: Canfora, L. (2014). El mundo de Atenas. Barcelona. Anagrama.
Divendres 2 de febrer: Watson, Peter. (2008). Ideas. Historia Intelectual de la Humanidad. Barcelona: Crítica. (capítols 29, 30 i 31).
Divendres 1 de març i divendres 5 d’abril Le Roy Ladurie, E. (1998). Montaillou, aldea occitana de 1294 a 1324. Madrid: Taurus. V:O 1975.
Divendres 10 de maig: pendent
Divendres 7 de juny: pendent
Dissabte 6 de juliol: pendent
Activitat oberta i gratuïta.
Horari de 19 h a 21.30 h
Al Centre Cívic Pati Llimona.
C/ Regomir, 3 – Barcelona