Skip to content

Tertúlia d’història – Activitat reconeguda de formació del professorat – REC0015371

Fitxa tècnica i inscripció

Tertúlia d’història – Activitat reconeguda de formació del professorat – Codi: REC0015371 

Curs 2024-2025  Seminari per professorat de secundària obligatòria i batxillerat.

Inscripcions fent clic a formulari         Inscripció: 01/11/2024 – 07/02/2025

Activitat gratuïta

Duració: Del 10/01/2025 al 5/7/2025 (56 hores) 

Lloc: Centre Cívic Pati Llimona – C/del Regomir, 3, Barcelona (Barcelona) 

Format: Presencial. Són 7 sessions de gener a juliol: 2 hores de seminari presencial mensual + 6 hores mensuals de lectura i preparació de la tertúlia individualment. Total 56 hores.

Organitza: Tot història Associació Cultural

Breu descripció

Seminari crític i de reflexió històrica que es reuneix un dia al mes al Centre Cívic Pati Llimona, per parlar sobre un llibre que prèviament ens hem llegit. Els llibres són d’assaig o recerca històrica de reconegut prestigi. La participació és oberta a tothom que li agradi la història, que tingui ganes d’aprendre dialogant, i vulgui compartir el coneixement.
 
Només cal llegir el llibre i compartir les reflexions sorgides de la seva lectura. 

Objectius           

  • L’estudi de les ciències humanístiques en un diàleg compartit, tenint com a base la història. Adquirir continguts historiogràfics perquè puguin ser aplicats tant la recerca com a la docència.
  • El coneixement de la historiografia i la recerca en diferents èpoques.
  • El desenvolupament dels valors democràtics i la inclusió social a partir de la cultura.
  • La recuperació de la memòria històrica.
  • Donar a conèixer una activitat al personal docent que és aplicable a l’ensenyament primari i secundari.

Avaluació          

L’avaluació serà dialògica, es valoraran les sessions amb converses individuals i col·lectives amb els participants. Així mateix, al final de l’activitat se’ls farà arribar un formulari de valoració i millora.

Requisits de certificació             

Les persones hauran d’assistir a un mínim de 5 de les 7 sessions. Se’ls demanarà una intervenció mínima per sessió. Els participants al final de curs rebran un certificat amb les hores del total que han participat.

E-mail  

tothistoria@tothistoria.cat

Continguts        

La tertúlia es desenvolupa a partir de lectura d’un llibre d’història que es tria conjuntament, però seguint un criteri de cientificitat sent llibres d’assaig i recerca de referència. Al llarg de l’any llegim una mitjana de 7 a 10 llibres, si el llibre té moltes pàgines es fa amb més d’una sessió. Durant les sessions es dialoga i reflexiona sobre la lectura escollida. En la tertúlia des del seu inici hem llegit 112 llibres.

Descripció i Metodologia:       

La tertúlia és un espai de reflexió sobre la història a partir d’una lectura d’assaig o recerca, no novel·la. Les lectures han de ser llibres de referència en la temàtica, dels millors especialistes per així adquirir un major coneixement.

La tertúlia no és una competició per a veure qui sap més o té la raó històrica, és un diàleg igualitari, on fem reflexions i contribucions independentment dels coneixements de cada persona i partint del respecte als drets humans. Totes les persones tenim intel·ligència cultural, és a dir, al llarg de les nostres vides hem après moltes coses i de maneres molt diverses. Per tant, totes les persones podem fer aportacions i reflexionar sobre la història, a partir d’una lectura, sense necessitat de tenir uns coneixements previs. 

Respectem totes les aportacions sense imposicions, el diàleg s’estableix a partir a validesa dels arguments de les persones participants en lloc de les afirmacions de poder. Així la interpretació històrica es construeix en base un diàleg divers i igualitari que sorgeix de les aportacions de les persones participants.

Una persona modera la tertúlia, recollint els torns de paraula, però és un participant més, no imposa el seu relat. Ha de permetre que totes les persones aportin els seus arguments, prioritzant les veus que menys participen. Recomanable que una persona no repeteixi torn de paraula fins que totes les persones hagin parlat mínim una vegada. Així mateix, tampoc és obligatori parlar. 

A la vegada els participants han de respectar el torn de paraula i demanar-ho al moderador.

Evitarem torns de paraula molts llargs, per possibilitar una major participació i un diàleg més àgil.  Recomanables intervencions com a molt de 3 minuts, i tot el que superi els 5 minuts el moderador haurà de tallar.

Les lectures sovint ens porten a reflexionar sobre altres temes, però s’ha d’intentar que el diàleg no s’allunyi gaire de la matèria del llibre. Per posar un exemple, si estem llegint un llibre sobre les croades, algú podria establir una relació amb un conflicte més actual, però aquesta reflexió no ha de derivar en què tot el debat a partir de llavors giri entorn en el conflicte actual. El moderador haurà de reconduir el debat.

S’ha d’evitar la contínua rèplica i contra rèplica. Les intervencions de vegades generen controvèrsia, però quan la replica i contra rèplica és contínua la tertúlia perd riquesa i es queden molts temes sense tractar. 

La tertúlia és un espai d’aprenentatge lliure i democràtic, que va néixer inspirat en el seminari “amb el llibre a la mà” del CREA-UB, la metodologia de les tertúlies dialògiques, i les lectures compartides de les societats obreres i els ateneus llibertaris.

Calendari 2025 i horari

Divendres 10 de gener, divendres 7 de febrer, dissabte 8 de març, divendres 4 d’abril, divendres 9 de maig, divendres 6 de juny, dissabte 5 de juliol.

Les tertúlies de divendres són en l’horari de 19 a 21 h i de dissabte d’11 h a 13 h.

El calendari i qualsevol modificació de data serà informada als participants amb suficient antelació.

Lectures 2025.

  • Divendres 10 de gener, 19 a 21 h. 

Fletcher, C. (2022). La belleza y el terror: una historia alternativa del Renacimiento. Taurus. A comentar de l’1 al 13 capítol. 

  • Divendres 7 de febrer, 19 a 21 h. 

Fletcher, C. (2022). La belleza y el terror: una historia alternativa del Renacimiento. Taurus. A comentar del capítol 14 fins al final.

  • Dissabte 8 de març, d’11 h a 13 h.

Sánchez Romero, M. (2022). Prehistorias de mujeres. Barcelona: Destino. A comentar tot el llibre.

  • Divendres 4 d’abril, 19 a 21 h.

Clark, C. (2023). La primavera revolucionaria: la lucha por la libertad en 1848-1849. Barcelona: Galaxia Gutenberg. A comentar des de la introducció al capítol 3 (Confrontación) inclòs. 

  • Divendres 9 de maig, 19 a 21 h.

Clark, C. (2023). La primavera revolucionaria: la lucha por la libertad en 1848-1849. Barcelona: Galaxia Gutenberg. A comentar des del capítol 4 al 7, els dos inclosos. 

  • Divendres 6 de juny, 19 a 21 h.

Clark, C. (2023). La primavera revolucionaria: la lucha por la libertad en 1848-1849. Barcelona: Galaxia Gutenberg.. Des del capítol 8 fins al final. 

  • Dissabte 5 de juliol, d’11 h a 13 h. 

Pendent d’escollir.