News Ticker

De monges, industrials, músics i ateneus – Ruta pel Barri de Sant Pere de Ciutat Vella – Dissabte 21 de gener 11 del matí

Sant Pere de les Puel·les, vista de la desapareguda torre de les hores. AFB

Sant Pere de les Puel·les, vista de la desapareguda torre de les hores. AFB

Dissabte 21 de gener 11 del matí Inscripcions fent clic a Formulari o enviant un mail a tothistoria@tothistoria.cat (Indiqueu  referència: “Sant Pere”)  

En aquesta ruta descobrirem el barri de Sant Pere de Ciutat Vella, sorgit a l’edat mitjana al voltant d’un convent femení, fundat pels carolingis i d’història convulsa, sovint enfrontat al poder de bisbes i cardenals. Església que va patir en el seu interior la batalla de l’11 de setembre de 1714, la fúria antieclesiàstica de la Setmana tràgica de 1909 i una lamentable restauració.

El barri de Sant Pere, on residien alguns dels gremis més importants de la ciutat com els paraires o els velers, esdevindrà pioner en la industrialització de Catalunya. Entrarem per carrers on resten amagades antigues fàbriques del segle XVIII i XIX, contemplarem una de les primeres industries d’indianes, coneixerem una colònia industrial dins la ciutat.

Veurem per on entrava rec comtal a la ciutat, els molins que feia girar, descobrirem l’ús gremial del canal i la primera maquina de vapor de Barcelona utilitzada per bombejar la seva aigua per fer funcionar les filadores.

Visitarem carrers on habitaven jueus més enllà del call, veurem històriques fonts de ferro, jardins elevats d’antic palaus, societats musicals, el primer ateneu obrer de Barcelona i la primera biblioteca de la dona d’Europa, així com el gran convent dels dominics de la ciutat.

Descobrirem personatges com Lluís Piadós, l’abadessa Constança, el poeta Joan Maragall, l’escriptora Dolors Montserdà, l’activista Francesca Bonnemaison, l’anarquista Farga Pellicer, el compositor Amadeu Vives, el geni musical d’en Pau Casals. Passarem per allà on dormen els cap grossos, dracs, gegantes i gegants.

Dates

Dissabte 21 de gener 11 del matí

Lloc de trobada sota l’arc de triomf de Barcelona (metro arc de triomf L1)

Durada aproximada: 2 hores  Preu: 9 Euros – Com a donatiu a l’entitat  (amb una consumició inclosa). Pagament al finalitzar la visita.

Inscripcions fent clic a Formulari o enviant un mail a tothistoria@tothistoria.cat (Indiqueu  referència: “Sant Pere”)  

Places limitades. 

Organitza Tot Història Associació Cultural

 Rutes Barcelona – Rutas Barcelona

Leave a comment