News Ticker

Exposició “La Retirada” recull fotogràfic de la retirada republicana del 1939. Del 8 de setembre al 8 d’octubre al Pati Llimona

Família republicana creuant el Coll d'Ares (Ripollès-Vallespir). Foto André Alis / Arxiu La Retirada.

Família republicana creuant el Coll d’Ares (Ripollès-Vallespir). Foto André Alis / Arxiu La Retirada.

EXPOSICIÓ “LA RETIRADA” RECULL FOTOGRÀFIC DE LA RETIRADA REPUBLICANA DEL 1939

Centre Cívic Pati Llimona (Carrer Regomir, 3 / 08001-Barcelona)
Del 8 de setembre al 8 d’octubre de 2016.
Inauguració dijous 8 de setembre de 2016, a les 19.30 hores.
L’exposició, organitzada conjuntament per l’Ajuntament i el Centre d’Estudis “La Retirada” de Camprodon, il·lustra, a partir d’imatges, breus explicacions i cites bibliogràfiques, les dures escenes dels exiliats republicans  que l’hivern de 1939 recorrien centenars de kilòmetres per arribar a territori nord-català i francès. La mostra s’ha presentat com un homenatge a totes les persones que van viure i patir en primera persona els efectes de la Retirada i fa un repàs dels moments en què militars i famílies senceres van emigrar cap a l’altre banda dels Pirineus quan Barcelona va caure en mans dels franquistes durant la guerra civil espanyola. Es calcula que entre el gener i el febrer del 1939 unes 500.000 persones van travessar els Pirineus per l’Alt Empordà, la Cerdanya i el Ripollès en busca de refugi a terres nord-catalanes i franceses, i unes 100.000 ho van fer pel Coll d’Ares.
Tot Història Associació Cultural i el Centre Cívic Pati Llimona han fet possible que l’exposició sigui exposada per primer cop a Barcelona.
 
A la inauguració hi participaran les següents persones com a ponents:
Pau Vinyes i Roig,en nom de Tot Història Associació Cultural.
Lluís Bassaganya, comissari de l’exposició.
Francesc Xavier Sala i Pujol, alcalde de Camprodón.
Un cop inaugurada l’exposició en Lluís Bassaganya, comissari de l’exposició, ens oferirà la xerrada “La Retirada republicana de l’hivern de 1939”.
Ho organitza: Tot Història Cultural
Hi col·labora: Centre Cívic Pati Llimona, Ajuntament de Barcelona-districte Ciutat Vella, Ajuntament de Camprodon i Centre d’Estudis La Retirada.

Leave a comment