News Ticker

Darrera xerrada del cicle de conferències “Els anys republicans de l’alcalde Hilari Salvadó: la II República a Barcelona”: 19 h. Conferència: “El Cos Consolar a la Barcelona republicana (1931-1939). Catalunya com a preocupació”, per Arnau Gonzàlez i Vilalta

unnamed
Dijous 2 de febrer, Festivitat de la Candelera, realitzarem la darrer xerrada del cicle de conferències “Els anys republicans de l’alcalde Hilari Salvadó: la Segona República a Barcelona”:
19 h. Conferència: “El Cos Consolar a la Barcelona republicana (1931-1939). Catalunya com a preocupació”, a càrrec d’Arnau Gonzàlez i Vilalta, historiador per la Univesitat Autònioma de Barcelona. Casa de la Barceloneta (c/ de Sant Carles, 6).
Les seus territorials d’Òmnium Cultural a Barcelona i Tot Història Associació Cultural organitzen un cicle de conferències d’homenatge al darrer alcalde republicà de Barcelona.
Les deu seus territorials d’Òmnium Cultural a Barcelona i Tot Història Associació Cultural volem commemorar el 50è aniversari de la mort d’Hilari Salvadó i Castell (Barceloneta, 1899-Barcelona, 1966), darrer alcalde republicà de Barcelona. Ho farem tot dignificant la seva figura així com aprofundint en el coneixement històric dels anys en què va ésser regidor i alcalde de la capital catalana.El cicle començarà el dijous 29 de setembre de 2016 i s’allargarà fins el 2 de febrer de 2017. Totes les conferències seran els dijous a les 19 hores, gratuïtes i obertes a tothom. Els màxims especialistes en cada temàtica en seran els conferenciants i ens aproparan a una de les etapes més dinàmiques que ha viscut la ciutat de Barcelona i Catalunya per extensió. Els actes tindran lloc arreu dels deu districtes de la ciutat, ja que compten amb la participació de les deu seus territorials d’Òmnium a Barcelona: Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó (gestora), Les Corts, Nou Barris (gestora), Sant Andreu (gestora), Sant Martí (gestora), Sants-Montjuïc i Sarrià-Sant Gervasi (gestora).A partir de dimecres 21 de setembre, es posa en marxa una web que recollirà bibliografia sobre cada una de les conferències, així com la biografia dels ponents, notícies i fotografies. Descarrega’t el trípticde totes les xerrades i inscriu-t’hi a través del formulari.Qui va ser Hilari Savadó?

Nat el 16 de febrer de 1899, a la Barceloneta, Hilari Salvadó va viure els primers anys d’infantesa envoltat de xarxes i barques de pescadors. Als 11 anys perd en un naufragi el pare i quatre germans. Per sort, unes angines el salven, atès que ha de fer repòs al llit de casa. La mare queda vídua amb dues filles i un fill. Mai més tornarà a fer de pescador.

De ben jove Hilari Salvadó s’implica en la vida social i cultural de la Barceloneta. A destacar la Joventut Nacionalista de la Barceloneta, el Centre Excursionista Minerva –en serà el vicepresident-, l’Ateneu Republicà Pi i Margall i la Cooperativa La Fraternitat. Associacions que el forjaran com a home d’acció i de govern.

El 1936, durant l’alcaldia de Carles Pi i Sunyer, Hilari Salvadó és conseller-regidor de Governació. Salvadó el substituí en el càrrec el 16 de juliol de 1937 després de la dimissió de Pi i Sunyer al ser nomenat conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Hilari Salvadó va ocupar l’alcaldia de Barcelona fins el 26 de gener de 1939, quan va sortir cap a l’exili arran de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat.

Calendari de conferències

Dijous 29 de setembre de 2016 | Hilari Salvadó, de la Barceloneta a l’alcaldia de Barcelona.

Dijous 6 d’octubre de 2016 | La Pau i la seva cultura.

Dijous 13 d’octubre de 2016 | La guerra Civil espanyola i els conflictes mundials posteriors.

Dijous 20 d’octubre de 2016 | Miquel Pedrola, el Poum i Eric Blair (George Orwell).

Dijous 27 d’octubre de 2016 | L’anarquisme als anys 30: resistència cultural i revolució.

Dijous 3 de novembre de 2016 | Radicalisme i separatisme; el cas de Josep Dencàs

Dijous 10 de novembre de 2016 | Lev Trotski, Ramon Mercader i la influència estalinista durant la Guerra Civil.

Dijous 17 de novembre de 2016 | Els fets del 6 d’octubre de 1934: més enllà de l’acció governamental.

Dijous 24 de novembre de 2016 | Sufragisme, la revolució de les dones i el feminisme durant la República.

Dijous 1 de desembre de 2016 | L’esport a la Barcelona dels anys trenta.

Dijous 15 de desembre de 2016 | Els refugiats de guerra, la caiguda de Barcelona i l’èxode.

Dijous 12 de gener de 2017 | Lluites obreres, cooperativisme i excursionisme a la Barceloneta d’Hilari Salvadó

Dijous 19 de gener de 2017 | Literatura del conflicte, autors i narratives

Dijous 26 de gener de 2017 | Fotògrafs, reporters, documentals. La informació del conflicte.

Dijous 2 de febrer de 2017 | El Cos Consolar a la Barcelona republicana (1931-1939). Catalunya com a preocupació.

Informació, contacte i inscripcions: www.anyhilarisalvado.cat | info@anyhilarisalvado.cat

Leave a comment