Curs online – L’art català del segle XX (1909-1992), Del 6 al 27 d’octubre de 2021, Dimecres de 19 a 20.30 h.
L’ART CATALÀ DEL SEGLE XX (1909-1992)
CURS ONLINE A TRAVÉS DE LA PLATAFORMA ZOOM
La Setmana Tràgica marcà un abans i un després en tots els sentits; no només en l’àmbit social o polític, sinó també en la creació artística, que esdevindria una eina més del poder polític. Així, observem com l’Art català, que havia començat a trobar el seu propi camí de modernitat, es veié en certa manera endarrerit i dificultat a créixer, quelcom que es tornarà a repetir amb el període fosc de les dues dictadures, la de Miguel Primo de Rivera i Francisco Franco, que assolaran el país. És així com l’Art català tornarà a les normes de l’antiga Acadèmia i, fins i tot, a la censura. No obstant això, sempre existiran moviments alternatius a l’oficial, caracteritzats pel seu anhel de trobar la modernitat i la llibertat.
Tots ells, tant els pertanyents a l’art oficial com aquells altres que lluitaran per ubicar Catalunya a Europa, els coneixerem en aquest curs de quatre sessions que ens permetran fer un recorregut per l’Art català del segle xx.
INFORMACIÓ DEL CURS
Durada del curs: Del 6 al 27 d’octubre de 2021 (4 sessions teòriques).
Horaris sessions on-line: Dimecres de 19.00 h a 20.30 h.
Preu socis i sòcies de Tot Història Associació Cultural: 40 €
Preu no socis i sòcies: 50 €
Professora: Alba Vendrell Torres, historiadora de l’Art.
Inscripcions:
Cal inscriure’s fent clic a formulari. Un cop feta la preinscripció, caldrà abonar el pagament en un termini de 10 dies per tal de formalitzar la matrícula en aquest número de compte bancari.
Període d’inscripció: Fins al 15 de setembre de 2021.
Ingressar la quantitat a Caixa d’Enginyers ES78 3025 0001 1814 3363 1446
IMPORTANT a l’assumpte de l’ingrés posar curs art català, nom i cognom de la persona inscrita.
Nota: Un cop feta la matriculació no s’acceptaran devolucions. Només amb comprovant justificació.
PROGRAMACIÓ – L’ART CATALÀ DEL SEGLE XX (1909-1992)
– PINTURA – LA DICTADURA DEL GUST – NOUCENTISTA I COM FUGIR D’ELL
DIMECRES 6 D’OCTUBRE DE 2021
El Noucentisme, a través de les idees d’Eugeni d’Ors, implicarà un retrocés en l’Art català amb la creació d’un moviment oficial de marcada filosofia darrere.
En aquesta sessió la coneixerem, però també veurem diversos moviments que intentaran fugir d’aquesta dictadura del gust, implicant el naixement paral·lel d’estils alternatius i de les primeres avantguardes catalanes.
– ESCULTURA – EMBELLIMENT O PROPAGANDA?
DIMECRES 13 D’OCTUBRE DE 2021
L’escultura noucentista, la qual prendrà una gran importància en l’espai públic com a mitjà propagandístic, representa la culminació d’un procés acadèmic d’embelliment de la ciutat iniciat en el segle xix i que, progressivament, s’anirà deformant fins a arribar al personatge de Josep Maria Subirachs, altrament també molt lligat a una idea de ciutat que el democràtic Ajuntament de Barcelona volia projectar. En aquest procés,
coneixerem també altres figures amb una gran presència en l’espai públic, com Frederic Marés o Josep Viladomat, ambdós nascuts en el Noucentisme i amb un paper destacat durant les dues dictadures, veient, així, com l’escultura com a manifestació artística en poques ocasions va deslligada del poder.
– ARQUITECTURA LA CREACIÓ DE LA GRAN BARCELONA
DIMECRES 20 D’OCTUBRE DE 2021
Durant el segle xx, especialment després de l’annexió de les últimes viles del
Pla de Barcelona, prendrà encara més rellevància l’urbanisme iniciat en el segle xix i que permetrà la creació d’una Barcelona capital. El Noucentisme serà un dels grans moviments que lluitaran per aquesta finalitat, però no l’únic. En aquesta sessió, coneixerem grans plans urbanístics com el Pla d’Enllaços de Jaussely, la creació de Via Laietana o la Plaça de Catalunya, però també l’arribada del Racionalisme amb el GATCPAC i, ja
durant la dictadura i la Transició, el Grup R i l’Escola de Barcelona.
– PINTURA LES SEGONES AVANTGUARDES CATALANES
DIMECRES 27 D’OCTUBRE DE 2021
L’alta censura i repressió artístiques de la dictadura de Francisco Franco implicaran canvis en l’Art, un Art que aparentment no serà lliure, però que aconseguirà enginyar-se-les per, si més no, crear esquivant els preceptes del règim (sigui eludint la política o enfrontant-s’hi), quelcom que implicarà el naixement de les segones avantguardes catalanes amb el Dau al Set i l’Informalisme com a moviments més rellevants.
EN FINALITZAR EL CURS US FAREM ARRIBAR UN CERTIFICAT D’ASSISTÈNCIA.