News Ticker

Curs online – La Barcelona premodernista. Del 3 al 28 de novembre de 2021, Dimecres de 19 a 20.30 h i una sortida en diumenge

Escala d’honor de la Llotja de Mar. Arquitecte: Joan Soler Faneca. Autoria imatge: Alba Vendrell Torres.

LA BARCELONA PREMODERNISTA

CURS ONLINE A TRAVÉS DE LA PLATAFORMA ZOOM

La Barcelona modernista deu gran part de la seva creació artística, tant pictòrica com arquitectònica, a tot un conjunt d’artistes, arquitectes i pensadors que posaren les seves bases unes dècades abans, tal com les mateixes generacions modernistes reconeixerien en més d’una ocasió.

En aquest cicle, teòric amb una sortida pràctica, descobrirem quines són aquestes bases, així com els noms més rellevants del període.

INFORMACIÓ DEL CURS

Durada del curs: Del 3 al 28 de novembre de 2021 (4 sessions teòriques i 1 ruta cultural).

Horaris sessions on-line: Dimecres de 19.00 h a 20.30 h.

Preu: socis i sòcies de Tot Història Associació Cultural: 50 €   Preu no socis i sòcies: 60 €

Professora: Alba Vendrell Torres, historiadora de l’Art.

PDF del curs

Inscripcions

Cal inscriure’s fent clic a formulari. Un cop feta la preinscripció, caldrà abonar el pagament en un termini de 10 dies per tal de formalitzar la matrícula en aquest número de compte bancari.

Ingressar la quantitat a Caixa d’Enginyers ES78 3025 0001 1814  3363 1446

IMPORTANT a l’assumpte de l’ingrés posar art premodernista, nom i cognom de la persona inscrita.

Període d’inscripció: Fins al 15 d’octubre de 2021.

Nota: Un cop feta la matriculació no s’acceptaran devolucions. Només amb comprovant justificació.

PROGRAMACIÓ

– LA BARCELONA NEOCLÀSSICA

DIMECRES 3 DE NOVEMBRE DE 2021

No s’entén la base del modernisme i els canvis que els premodernistes aplicaren a l’art i l’arquitectura acadèmics sense conèixer abans la Barcelona il·lustrada i com una nova classe social prendrà el Neoclassicisme com a estil identitari amb la finalitat de crear-se un espai en la nostra ciutat.

– GRANS PROJECTES URBANÍSTICS DEL SEGLE XIX

DIMECRES 10 DE NOVEMBRE DE 2021

El Pla Cerdà serà el gran pla urbanístic de Barcelona, aquell que no només provocarà el seu creixement, sinó també tot un conjunt de canvis en la concepció de la ciutat i la seva vida. Abans, però, ja es dugueren a terme diversos plans urbanístics que començaren a anticipar el Positivisme filosòfic que implica el Pla Cerdà, així com a millorar les condicions de vida d’una Barcelona completament tancada dins de les muralles.

– PINTURA PREMODERNISTA

DIMECRES 17 DE NOVEMBRE DE 2021

Marià Fortuny fou el gran artista del segle xix, no només a Catalunya, sinó també en l’àmbit internacional. Ell renovarà la pintura del seu període, però també posarà les bases dels modernistes, en especial a partir de la figura pont d’Arcadi Mas i Fondevila.

– ELIES ROGENT I RAFAEL GUASTAVINO

DIMECRES 24 DE NOVEMBRE DE 2021

Elies Rogent i Rafael Guastavino es consideren els pares de l’arquitectura modernista, de totes aquelles bases que Lluís Domènech i Montaner acabarà recollint en el seu famós article En busca de una arquitectura nacional. En aquesta sessió, coneixerem aquests dos personatges quasi oblidats, trobant-se entre dues grans generacions, la precedent i continuadora, així com les seves teories i obres més destacades.

ITINERARI PER LA BARCELONA PREMODERNISTA

DIUMENGE 28 DE NOVEMBRE DE 2021

En aquesta última sessió, coneixerem in situ tot allò après de manera teòrica a les sessions anteriors, obtenint, així, una visió més concreta de la Barcelona premodernista.

EN FINALITZAR EL CURS US FAREM ARRIBAR UN CERTIFICAT D’ASSISTÈNCIA.