News Ticker

Rutes del Curs d’Història de Barcelona i Catalunya

Rebomboris del pa, 1789. Viquipèdia.

Curs online d’Història de Barcelona i Catalunya

RUTES

Rutes per la ciutat que complementen els continguts del curs d’història de Barcelona i Catalunya. Les rutes són opcionals i amb places limitades a 10-12 persones, i es paguen a part (10 € socis i sòcies de TH / 12 € no socis i sòcies per ruta). En el cas de no reunir un mínim de participants la ruta s’anul·laria. Les rutes compleixen els protocols sanitaris de distància de seguretat i ús de mascareta.

Les places estan reservades preferentment a les persones que van realitzar el curs, en cas de no omplir-se s’obririen a altres participants. 

La duració de les rutes aproximadament és entre dues i dues hores i mitja. El pagament s’efectuarà el mateix dia de la ruta. Com les places són limitades, si us heu inscrit i finalment no veniu, si us plau aviseu amb suficient antelació per suplir el lloc. 

Inscripcions fent clic a Formulari

9 DE MAIG DE 2021. Ruta per la Barcelona Romana-Barcino. Professor: Gregor Siles. Lloc de trobada Plaça de la Vila de Madrid a les 11:00 h.

Un recorregut per l’antiga Barcino, des de la seva fundació en temps de l’emperador August fins a l’arribada dels visigots. En la ruta descobrirem el seu desenvolupament, els edificis i vies principals, la muralla, les termes, temples, el fòrum, l’aqüeducte, el món dels vius i dels morts, la societat, personatges destacats, els esclaus, l’arribada del cristianisme, les invasions… D’allà ve la nostra ciutat, la nostra cultura, veurem que ens queda com a vestigis, que ens queda com a persones. 

16 DE MAIG DE 2021. Ruta per la Barcelona medieval. Professor: Gregor Siles. Lloc de trobada Plaça Nova a les 11:00 h.

En aquesta ruta ens endinsarem per l’Edat Mitjana de Barcelona en un recorregut de 1000 anys d’història. Coneixerem el Call jueu, les ordes de cavalleria, el poder de l’església i dels comtes, els moviments socials dels pagesos de remences i dels menestrals de la busca, la vida de les dones, el creixement de la ciutat, la pesta negra… Passarem per antigues fonts i  vells cementiris, descobrirem la invenció del barri gòtic…

30 DE MAIG DE 2021. Ruta per la Barcelona dels Àustries. Professora: Alba Vendrell Torres. Lloc de trobada a les escales de la Catedral de Barcelona a les 11:00 h.

La Barcelona durant el regnat dels Àustries, a diferència de ciutats com Sevilla o Madrid, queda moltes vegades eclipsada per altres períodes d’esplendor artístic com el Gòtic o el Modernisme, sent-nos molt desconeguda. Aquest itinerari per la Barcelona emmurallada, en ocasions de la mà de l’il.lustrat i viatger Antonio Ponz, qui esdevindrà un bon company en aquesta visita, ens permetrà conèixer totes aquelles manifestacions artístiques renaixentistes, barroques i neoclàssiques que la ciutat acull i que els nostres ulls, entrenats sota una mirada gòtica i modernista, moltes vegades no perceben.

6 DE JUNY DE 2021. Ruta per la Barcelona de 1714. Professor: Gregor Siles. Lloc de trobada a la plaça de l’Àngel a les 11:00 h.

Farem un recorregut pels escenaris de la guerra de Successió i l’Onze de Setembre a Barcelona. Passarem pels espais de la darrera batalla, coneixerem els principals personatges, les institucions, la guerra, la repressió, l’exili, la recuperació de la memòria, el fossar de les moreres i de Sant Pere, els baluards…

13 DE JUNY DE 2021. Ruta per la Dreta de l’Eixample. La Barcelona senyorial. Professor: Pau Vinyes i Roig. Lloc de trobada davant del Teatre Coliseum (Gran Via de les Corts Catalanes,595), a les 11:00 h.

Resseguirem pels carrers, passatges i places de la Dreta de l’Eixample. El projecte d’Ildefons Cerdà​, el Quadrat d’Or, el passeig de Gràcia, l’església de la Concepció, els Masoliver, la plaça Tetuan i el passeig de Sant Joan, l’Arc de Triomf i l’Exposició Universal de 1888,  les cases senyorials i modernistes, escriptors, guionistes i gent bohèmia…. I especial menció a l’escriptora Montserrat Roig, veïna il·lustre d’aquest barri. Finalitzarem la ruta tot fent un vermut.

20 DE JUNY DE 2021. Ruta per la Barcelona Romàntica i revolucionària del XIX. Professor: Gregor Siles. Lloc de trobada sortida metro Barceloneta 11:00 h.

En el segle XIX, Barcelona serà una de les ciutats més revolucionàries d’Europa. La població es mobilitzarà constantment per acabar amb l’antic règim i projectar una ciutat més democràtica. Els carrers de Ciutat Vella seran l’escenari principal d’aquestes revolucions, sovint anomenades bullangues. La ciutat patirà victòries i derrotes, però el llegat d’aquelles dones i homes persisteix en els anhels actuals de construir una societat més justa i democràtica. 

RUTES PENDENTS DE DATA 

PENDENT DE DATA. Ruta per la Barcelona republicana. Construint la ciutat del futur. Professor: Pau Vinyes i Roig.

PENDENT DE DATA. Visita al Refugi de la placa del Diamant. Organitzada pel Taller d’Història de Gràcia.

PENDENT DE DATA. La Barcelona de la dictadura: Barraquisme i especulació urbanística. Professor: Ricard Paradís.

CONÈIXER LA NOSTRA CIUTAT I EL NOSTRE PAÍS

Des de Tot Història Associació Cultural proposem un curs on-line que ens aproximi de forma rigorosa i al mateix temps amena a la història de Barcelona i a la història de Catalunya des de la prehistòria fins a la recuperació democràtica. Les sessions seran 1 h 30 m de durada aproximadament i seran impartides per historiador i historiadores i especialistes en la matèria a tractar. PDF del curs.

INFORMACIÓ DEL CURS
Durada del curs: Del 5 de novembre de 2020 al 18 de març de 2021 (17 sessions teòriques i 10 rutes culturals).
Horaris sessions on-line: Tots els dijous de 19.00 h a 20.30 h.
Sortides culturals: Diumenges a les 11.00 h.
Preu socis i sòcies de Tot Història Associació Cultural: 150 € Preu no socis i sòcies: 175 €
Inscripcions: Cal inscriure’s fent clic a formulari. Un cop feta la preinscripció, caldrà abonar el pagament en un termini de 10 dies per tal de formalitzar la matrícula en aquest número de compte bancari. ES78 3025 0001 1814 3363 1446
Període d’inscripció: De l’ 1 d’octubre al 25 d’octubre de 2020. Nota: Un cop feta la matriculació no s’acceptaran devolucions. Només amb justificant mèdic.
Coordinació curs: Gregor Siles i Pau Vinyes i Roig / Tot Història Associació Cultural

SESSIONS

DIJOUS DIA 5 DE NOVEMBRE DE 2020. Dels primers agricultors fins a la fundació de Barcino, des d’una perspectiva arqueològica. Professor: Jordi Petit.

DIJOUS DIA 12 DE NOVEMBRE DE 2020. La Barcelona Romana. Professora: Eulàlia Lorès.

DIJOUS DIA 19 DE NOVEMBRE DE 2020. De la caiguda de l’imperi Romà al Casal de Barcelona. Professor: Gregor Siles.

DIJOUS DIA 26 DE NOVEMBRE DE 2020. La consolidació del casal de Barcelona: La ruta de l’Abat Oliva. Professors: Ricard Paradís i Eliseu Peidró.

DIJOUS DIA 3 DE DESEMBRE DE 2020. La crisi baix medieval: des de la Pesta Negra al conflicte de la Biga i la Busca. Professor: Gregor Siles.

DIJOUS DIA 10 DE DESEMBRE DE 2020. La Barcelona dels Àustries. Professora: Alba Vendrell.

DIJOUS DIA 17 DE DESEMBRE DE 2020. De la Guerra dels Segadors al decret de Nova Planta. Professora: Alba Vendrell.

DIJOUS DIA 14 DE GENER DE 2021. La Barcelona del XVIII: Rebomboris i Indianes. Professora: Montse Franch.

DIJOUS DIA 21 DE GENER DE 2021. De la Guerra del Francès a la darrera Carlinada. Professor: Jordi Petit.

DIJOUS DIA 28 DE GENER DE 2021. “Abajo las murallas!” El projecte de l’Eixample i les annexions del pla de Barcelona. Professor: Pau Vinyes i Roig.

DIJOUS DIA 4 DE FEBRER 2021. Higiene, salut i moviment obrer a la Barcelona de finals del xix fins a la Guerra Civil. Professora: Margarida Salvadó.

DIJOUS DIA 11 DE FEBRER DE 2021. Les vagues obreres i la Setmana Tràgica. Professor: Jordi Petit.

DIJOUS DIA 18 DE FEBRER DE 2021. La Mancomunitat de Catalunya, el pistolerisme i la dictadura de Primo de Rivera. Professor: Pau Vinyes i Roig.

DIJOUS DIA 25 DE FEBRER DE 2021. La Segona República i Guerra Civil. De l’esperança a la desfeta. Professor: Pau Vinyes i Roig.

DIJOUS DIA 4 DE MARC DE 2021. Barcelona sota les bombes. Memòria i dignitat. Professor: Pau Vinyes i Roig.

DIJOUS DIA 11 DE MARC DE 2021. Barcelona sota el franquisme. Migracions, misèria, resistència, repressió i dictadura. Professor: Ricard Paradís.

DIJOUS DIA 18 DE MARC DE 2021. Barcelona “Amnistia, Llibertat i Estatut d’Autonomia”. La Transició i la democràcia. Professora: Júlia Costa.