News Ticker

Conferència Inaugural del curs “Centenari de la Dictadura de Primo de Rivera 1923-2023”, per Josep M. Roig i Rosich. Dijous 6 d’octubre 19h al Pati Llimona.

El rei Alfons XIII, el dictador Primo de Rivera i el Directori militar l’any 1923. Viquipèdia.

Conferència Inaugural del curs “Centenari de la Dictadura de Primo de Rivera 1923-2023”, per Josep M. Roig i Rosich.

Dijous 6 d’octubre 19h al Pati Llimona.

L’any 1923 mitjançant un cop d’estat elgeneral Miguel Primo de Rivera, amb el beneplàcit del monarca Alfons XIII, posava fi al turnisme de la restauració i iniciava un règim de dictadura militar, que duraria fins a 1931. Amb la idea de posar ordre a l’estat, reprimir el moviment obrer i acabar amb el pistolerisme, així com solucionar la crisi colonial al Marroc derivada del desastre d’Annual. S’engegava un règim repressor que faria caure sobre Catalunya una dura repressió sobre els sindicats i el catalanisme. L’any 1925 el nou règim suprimiria definitivament la Mancomunitat, el primer autogovern des de 1714. La dictadura va viure els seus alts i baixos, d’inici es va veure afavorida per l’expansió econòmica de la postguerra mundial, així com es va veure afectada per la crisi de 1929. També rebrà una forta influència del feixisme Itàlia. Sense haver solucionat cap dels problemes estructurals de l’estat, la caiguda del règim militar s’endurà també la monarquia i obrirà camí cap a la II República.

Josep M. Roig i Rosich és Josep Maria Roig i Rosich (Alcover, 1947) és un historiador, escriptor i docent català.
Com a docent impartí lliçons d’Història contemporània a la Universitat Rovira i Virgili i quan es jubilà fou escollit professor emèrit de la matèria. Fou director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya entre 2008 i 2011, i director de Revista de Catalunya entre 2012 i 2015. Col·laborà en la redacció d’articles a publicacions com L’Avenç, Serra d’Or i Revista de Catalunya. L’any 1991 guanyà el premi Fundació Congrés de Cultura Catalana de Biografia i Estudis Històrics per la seva obra La dictadura de Primo de Rivera a Catalunya (1923-1930). 

Al Centre Cívic Pati Llimona.
C/ Regomir 3, Barcelona.

 

 

Texto Descripción generada automáticamente