Aquest divendres 2 d’octubre comencem una nova temporada de la tertúlia d’història al Centre Cívic Pati Llimona. Des de l’any 2008 ens ajuntem un grup de persones molt diverses, una vegada al mes, per parlar entorn un llibre d’història que ens hem llegit. Reunir-se al voltant d’una lectura per compartir el coneixement, és una tradició cultural molt arrelada a la ciutat de Barcelona que es remunta al segle XVIII en “L’Acadèmia dels desconfiats” un cercle il·lustrat de caràcter elitista. Al segle XIX els Ateneus obrers organitzen tertúlies literàries com una pràctica autodidàctica i solidaria d’aprendre, que serà especialment desenvolupada pels ateneus llibertaris per empoderar intel·lectualment a les classes populars, aquestes iniciatives perduraran fins al final de la guerra civil. Durant el període de la transició democràtica, l’escola d’adults de la Verneda de Barcelona recupera aquesta tradició i la impulsa amb les tertúlies literàries dialògiques, moviment que s’estén per entitats i escoles aconseguint un reconeixement internacional d’aquesta pràctica d’aprenentatge.
La tertúlia d’història som hereus d’aquesta tradició de compartir el coneixement a partir d’una lectura, de manera gens elitista i oberta a totes les persones independentment de la seva condició social, formació i saber. Partim d’una igualtat interpretativa, on prevalen el poder dels arguments i no els arguments de poder. Escoltem i respectem el torn de paraula, no és un debat sinó un diàleg, volem que tota dona i tothom parli, perquè llegir i expressar-se és la base de la pràctica democràtica. Aprenem moltes coses juntes i ens ho passem molt bé.
Per la propera tertúlia ens hem llegit “L’ètica protestant i l’esperit del capitalisme” de Max Weber, no és un llibre fàcil, però la dificultat queda superada quan comparteixes la lectura amb altres persones. També divendres decidirem conjuntament les properes, en l’anterior tertúlia del mes de juliol van sortir algunes propostes com “Vigilar i Castigar” de Foucault, la segona part del llibre d’Antonio Piñero, “Guía para entender el Nuevo Testamento”, “El Manifest Comunista” de Marx i Engels, així com alguna biografia d’Andreu Nin o Napoleó Bonaparte, i noves suggerències que segur sortiran a la tertúlia.
Us esperem a totes i tots.
Tot Història