News Ticker

La Tertúlia d’Història – Grup 99, Seminari crític de lectura

 

Tertúlia a la fresca, juliol 2014. Fotografia cedida per Anna Forastier

Tertúlia a la fresca, juliol 2014. Fotografia cedida per Anna Forastier

La Tertúlia d’història – Grup 99 és un seminari crític i de reflexió històrica que ens reunim cada primer divendres de mes al Centre Cívic Pati Llimona, per parlar sobre un llibre que prèviament ens hem llegit. Els llibres són d’assaig o recerca històrica de reconegut prestigi. Les lectures són consensuades entre tots i totes i la participació és oberta a tothom que li agradi la història, que tingui ganes d’aprendre dialogant, i vulgui compartir el coneixement.

 D’on venim?

L’any 2004, un grup d’estudiants d’història de la Universitat de Barcelona va començar a reunir-se i a organitzar sopars tertúlies amb professors, la idea era crear un vincle entre els i les estudiants i la història que anés més enllà de la facultat, com la majoria érem de la promoció de 1999, ens vam denominar Grup 99. En aquests sopars tertúlia van assistir diferents professors com l’Agustí Colomines,  el Ferran Iniesta,  el Xavier Casals, entre altres.

El 2008, el grup va iniciar una activitat més participativa, no basada en la relació jeràrquica professor-tertulians, sinó més dinàmica i igualitària, on tots els participants tinguessin les mateixes possibilitats de parlar. Inspirats en el seminari “amb el llibre a la mà” del CREA-UB, la metodologia de les tertúlies dialògiques, i les lectures compartides dels ateneus llibertaris, el 7 de març de 2008 s’iniciava la tertúlia a l’Arxiu Històric de Barcelona, a Ca l’Ardiaca, on vam estar fins a juny del 2013. Des de juliol del 2013 la tertúlia es fa al Centre Cívic Pati Llimona.

Una tertúlia on el “diàleg s’estableix a partir de la validesa de les argumentacions i no de les posicions de poder, en les reflexions aportades i no en les categories”. A la tertúlia aprenem de manera crítica la història entre tots i totes. Fruit d’aquest diàleg, va sorgir Tot Història Associació Cultural, entitat que coordina la tertúlia i realitza activitats com rutes culturals, cursos, xerrades, etc, amb l’objectiu de crear una història participativa, on la interpretació dels fets històrics sorgeix del diàleg igualitari.

i aquelles primeres societats obreres de finals del XVIII a Anglaterra ja feien tertúlia amb el llibre a la mà ("La Formació de la classe obrera a Anglaterra” d’E.P Thompson, p. 180)

i aquelles primeres societats obreres de finals del XVIII a Anglaterra ja feien tertúlia amb el llibre a la mà (“La Formació de la classe obrera a Anglaterra” d’E.P Thompson, p. 180)

Logo Tot Història 2     logo_pati_nomeslletres_72x72